din guide till mopedkorkort
 

Mopedkörkort – Guide till moppekort

I Sverige finns olika typer av mopeder och vad du behöver göra för att få köra moped beror såklart på vilken du vill köra.

Likt motorcyklar är mopeder indelade i olika klasser beroende på effekt. Det finns två klasser och därmed och två olika typer av förarbevis du behöver för att köra. För moped klass 1 behöver du ett AM Körkort och för moped klass två behöver du ett förarbevis för moped klass 2. Har du bilkörkort eller mc-kort sedan innan får du köra båda mopedklasser utan att avlägga nya prov.

Resterande del av guiden är uppdelat för de olika klasserna så kika på den du är intresserad av.

Mopedkörkort – Moped klass 1

Moped klass 1 kallas ofta för eu-moped och skillnaden mot klass 2 är att den är konstruerad till att köra upp till 45 km/h och att det finns krav på registreringsskylt. Det krävs även körkort för att få köra en klass 1 moped. Behörigheten kallas AM eller mopedkörkort.

PS Du får köra moped klass 2 om du har AM körkort och du får AM behörighet på köpet om du tar någon annan behörighet. Detta innebär alltså att om du idag har körkort får du köra moped!

Krav för mopedkörkort:

 1. Du har ett körkortstillstånd
 2. Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här minst sex månader
 3. Du har inget körkort utfärdat i något annan stat inom EES-området (i så fall kan du byta ut det mot svenskt körkort)
 4. Du har fyllt 15 år
 5. Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare
 6. Du har gjort ett godkänt kunskapsprov

Ansökan om körkortstillstånd för mopedkörkort

För att starta processen mot moppe-körkort måste du ansöka om körkortstillstånd. Detta för att Transportstyrelsen ska se att du uppfyller de krav som finns innan du kommer igång med att skaffa mopedkörkort. I ansökan besvarar du på frågor om dina personliga och medicinska förhållanden och anses du lämplig som mopedförare får du ditt körkortstillstånd.

Du skaffar lättast körkortstillstånd via körkortsportalens e-tjänst (du behöver ej e-legitimation för detta) men du kan också beställa hem en blankett som du sedan skickar in.

Båda hittar du här

Övningskörning moped

Privat övningskörning när det gäller moped inte tillåten. All övningskörning sker tillsammans med godkänt utbildare. Du får börja övningsköra på trafikskola när du är 14 år och 9 månader och har ett giltigt körkortstillstånd.

Trafikskola moped

Det finns mängder av olika utbildare för mopedkörkortet.

Hitta din utbildare här

Mopedutbildning

Utbildningen för att ta mopedkörkort består av en teoretisk del och en praktisk del. Utbildningen för mopedkörkort är minst 12 timmar lång varav minst 4 timmar är praktisk träning, där övningskörning i trafik ingår. Resten är teoretisk utbildning. Totaltiden kan bli mer än 12 timmar beroende på hur du klarar de olika momenten i utbildningen.

När det gäller utbildningen till moppekort så står utbildaren för allt material och du som elev behöver inte fundera på det. Inför kunskapsprovet kan det vara bra att träna på körkortsfrågor men mer om det under nästa rubrik – kunskapsprov.

Hitta din utbildare här

När du har gått utbildningen rapporterar din lärare detta till Transportsyrelsen och din lärare eller du kan sedan boka tid till kunskapsprovet.

En utbildning för behörighet AM är giltig i 5 år.

Kunskapsprov – Teoriprov för moped

Kunskapsprovet görs hos Trafikverket Förarprov och består av 70 frågor (varav 5 endast är testfrågor som inte påverkar resultatet) som ska besvaras under 50 minuter. För att bli godkänt krävs rätt svar på minst 52 utav frågorna.

Provet består av frågor om bland annat:

 • fordonskännedom och manövrering
 • miljö
 • trafiksäkerhet
 • trafikregler
 • personliga förutsättningar

Du måste kunna legitimera dig inför provet och måste därför ha med dig giltlig id-handling. Klicka här för att se vilka identitetshandlingar som är godkända eller information hur du ska göra om du saknar id-kort.

Provet kostar 325 kr dagtid och 400 kr efter klockan 18.00 på vardagar och på helger.

Efter provet får du ett papper som visar provresultatet. Skulle du ha blivit underkänd ser du under vilka kategorier du har svarat fel så att du vet vad du behöver öva på.

Har du blivit godkänd blir ditt provresultat inrapporterat till Transportstyrelsen och ditt körkort är påväg. Tills dess att du har hämtat ut körkortet gäller valfri identitetshandling som mopedkörkort men bara under de två månader du har på dig att hämta ut ditt nya körkort.

Ditt mopedkörkort kommer som rekommenderat brev och du måste hämta ut det personligen hos ditt ombud. Obs ta med id-kort av något slag även när du hämtar ut moppekortet.

Här bokar du provet

Här hittar du information om anpassade prov om du behöver extra tid, muntligt prov eller prov med tolk etc

Fotografering

I sammband med ditt första kunskapsprov fotograferas du. Det är obligatoriskt och det går inte att ha med ett eget foto. Skulle du misslyckas med provet så behöver du inte ta nytt kort nästa gång. Detta gäller alla typer av körkort och behörigheter oavsett om man har något annat körkort sedan innan.

Om du inte hinner ta kort får du inte göra provet så se till att komma i tid. Minst 30 minuter innan provet rekommenderas

Fotograferingen kostar 80 kr och du betalar den genom en faktura som kommer hem till dig.

Mopedkörkort pris

 • Synundersökning ca 100-200 kr
 • Körkortstillstånd är nu kostnadsfritt
 • Fotografering 80 kr
 • Tillverkning av körkort 320 kr
 • Kunskapsprov 325 kr dagtid/ 400 kr efter 18.00 eller helger
 • Utbildningsavgift mellan 3000 och 5000 beroende på trafikskola och vad som ingår

Totalt: ca 4000 – 5000 kr

Andra kostnader:

 • Teoribok
 • Körkortsfrågor online

Snabbguide till mopedkörkort

 

Förarbevis – Moped klass 2

För att få köra en moped klass 2 behöver du ett förarbevis för moped klass 2. Dessa mopeder är konstruerade att köra i högst 25km/h och har ingen registreringsplikt dvs ingen reg skylt.

Fram till den 1 oktober 2009 behövde du inget förarbevis för att köra moped klass 2 och därför får du om du fyllde 15 innan det datumet köra moped klass 2 utan förarbevis.

Även äldre mopeder kallade 30-mopeder går under moped klass 2.

Krav för förarbevis för moped klass 2:

 1. Du är permanent bosatt i Sverige
 2. Du har fyllt 15 år
 3. Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare
 4. Du har gjort ett godkänt kunskapsprov (du behöver inte göra något körprov)

Utbildning förarbevis

Utbildningen hanterar oftast följande (kan variera från ställe till ställe):

 • Kunskap om mopeden
 • Trafikregler
 • Riskmedvetenhet i form av hur vi människor fungerar och vad vi kan och inte kan
 • Riskmedvetenhet i form av de farligaste situationerna

Det finns inget krav på att utbildningen för moped klass 2 ska innehålla en praktisk del men det är upp till utbildaren vilket gör att utbildningen kan innehålla praktiska övningar i form av manöverkörning.

Hitta utbildare nära dig här

Kunskapsprov förarbevis

Teoriprovet är skriftligt och görs hos din utbildare. Det innehåller 25 – 35 frågor om regler och risker, människan och miljön men också specifika frågor om mopeden. För godkänt krävs rätt på 80% av frågorna.

När du klarar kunskapsprovet inrapporteras resultatet till Transportsyrelsen som skickar hem en ansökningsblankett hem till dig. Du betalar 150 kr och skickar in blanketten tillsammans med foto på dig själv (måste vara godkänt för id-handlingar) och får sedan ditt förarbevis. Fram till du får ditt förarbevis kan du köra moped med vanlig legitimation dock högst i två månader från och med utfärdat kunskapsprov.

Till skillnad från mopedkörkort måste du själv fixa ett foto till förarbeviset. Detta kan du göra i en maskin eller hos en fotohandlare som tar foton för ID-handlingar. Obs – skolfoton uppfyller oftast inte kraven.

Hitta vart du kan göra kunskapsprovet här

Kostnad för förarbevis för klass 2

 • Fotografering 80 kr
 • Tillverkning av förarbevis 150 kr
 • Utbildningsavgift mellan 1000 och 3000 beroende på trafikskola och vad som ingår

Totalt: ca 2000 kr

Andra kostnader:

 • Teoribok
 • Körkortsfrågor online

Snabbguide förarbevis för moped klas 2

 • Fixa ett kort på dig själv som är godkänt för id-handlingar
 • Boka in utbildning hos godkänd utbildare och klara utbildning och prov (hitta godkänd utbildare här)
 • Betala in avgift för tillverkning av förarbeviset

Frågor och svar om moped körkort

Hur gammal för mopedkort?

För att få mopedkort, eller AM-körkort, måste du ha fyllt 14 år och 9 månader samt ha ett körkortstillstånd. Mopedutbildningen, som utförs av en behörig utbildare, består av både teori och praktik och är minst tolv timmar lång, inklusive minst fyra timmars praktisk träning. När du har genomfört utbildningen och uppnått kursplanens mål kan du boka kunskapsprovet hos Trafikverket.

hur mycket kostar moppekort?

För att ta ett moppekort kan kostnaderna variera, men generellt sett kan det kosta mellan 4000 och 5000 kronor totalt. Det inkluderar synundersökning, körkortstillstånd, fotografering, tillverkning av körkort, kunskapsprov och utbildningsavgift. Att ha en uppfattning om dessa kostnader är viktigt när man planerar för att ta moped körkort.

Du kan läsa mer om de exakta kostnaderna längre upp på sidan.

hur mycket kostar moppekort klass 2?

För att få ett förarbevis för moped klass 2, måste du vara minst 15 år och genomgå en utbildning med en godkänd körskola. Kostnaden för förarbeviset ligger vanligtvis runt 2000 kronor och inkluderar fotografering, tillverkning av förarbevis och utbildningsavgift.

är moppekort och epa kort samma sak?

För att köra en A-traktor, även känd som EPA, krävs ett traktorkort eller ett körkort med AM-behörighet (moped klass I). Det är också tillåtet att köra en A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet.

Vad kommer din moped-försäkring kosta?

Bästa sättet att ta redan på denna frågan är att använda en jämförelsesajt som Konsumenternas.
Jämför pris här! Klicka här >> JÄMFÖR FÖRSÄKRING FÖR MOPED

Träna teori med Gratis Körkortsfrågor

I vår kursportal hittar du allt du behöver för att klara teoriprovet. Just nu kan du öva med våra körkortsfrågor helt gratis. Följ länken nedan:

KLICKA HÄR >>> PROVA PÅ VÅRA GRATIS KÖRKORTSFRÅGOR