mc-jakten gratis videotraning till mc-kort
 

Körkortsteori för mc-kort

Körkortsteorin för motorcykel är precis som det låter vad du behöver kunna för att klara teoriprovet för mc. Innehållet är desamma som för bil-provet förutom när det gäller dom fordonsspecifika frågorna. Nedan hittar du smakrov ur vår teoriutbildning som vi har tagit fram tillsammans med vår partnersajt biljakten.nu.

Fordonskännedom

I denna delen av körkortsteorin för mc får du frågor om motorcyklar och allt praktiskt som gäller till exempel ägande av en motorcykel.

Miljö

Miljövänlig körning innebär körning som drar så lite bränsle och sliter så lite på motorcykeln som möjligt, dvs gummi på däcken, växellåda etc.

Miljövänlig körning gör du genom planerad körning, motorbroms på rätt ställen och bestämd acceleration till rätt hastighet och växel.

Exempel på detta är:

  • Stanna tidigt inför rött ljus och andra hinder och på så sätt visa att du har blicken långt fram och upptäcker potentiella faror tidigt
  • Accelerera ut ur situationer upp till rätt hastighet med en gång och växla upp. Ligg inte och dra på låg växel och ett högt varvtal i onödan
  • Genom att motorbromsa använder du motorns tröghet för att sänka hastigheten, istället för att slita ner bromsklossarna i onödan
  • Genom att planera din körning behöver du vid vissa tillfällen inte stanna till i onödan eller göra onödiga filbyten / omkörningar. Du hittar rätt på en gång så du slipper åka omvägar, och du kan “ta sats” uppför backar så du sparar bränsle. Har du en hög växel överlag kan du dessutom sänka varvtalet och spara ytterligare bränsle
  • Du håller jämn fart. Onödigt gasande och bromsande bränner bränsle och därför är det jämn fart som gäller på en godkänd uppkörning. Kan ju vara lite tråkigare men är vad som gäller på uppkörningen 🙂

Förarprövaren testar dig inte speciellt på miljövänlig körning utan ser över din körning som helhet. Detta kan innebära att han tittar på dina bromsljus och ser i vilka situationer du bromsar och i vilka du motorbromsar (då bromsljusen inte tänds för motorbromsen). Vid hård inbromsning däremot vill du alltid att bakomvarande ska bli varnade – så om du motorbromsar hårt bör du även tända bromsljusen genom att trycka till hand/fotbroms lite grann.

Trafiksäkerhet

I denna delen av mc-teorin får du frågor gällande trafiksäkerhet. Kategorin trafikrelger handlar om de fasta regler som finns i trafiken och kategorin trafiksäkerhet mer om situationer där det inte finns regler eller där de kan tolkas på flera olika sätt. Det mesta handlar om att se till att du har rätt “tänk” i trafiken, det vill säga ett defensivt körsätt, och inser att det är allas delade ansvar att det inte sker några olyckor.

Trafikregler

Som nämt ovan behandlar denna kategorin med frågor de fasta regler som finns i trafiken. Skyltar, ljus och andra regler.

Personliga förutsättningar

Kategorin personliga förutsättningar handlar om människan och vår påverkan på trafiksäkerhet. Full genomgång av denna delen hittar du i vår Teorikurs som du får full tillgång till om du registrerar dig för Videokursen. För att få fler smakprov och information om nästa kursstart, klicka här.

Träna teori med Gratis Körkortsfrågor

I vår kursportal hittar du allt du behöver för att klara teoriprovet. Just nu kan du öva med våra körkortsfrågor helt gratis. Följ länken nedan:

KLICKA HÄR >>> PROVA PÅ VÅRA GRATIS KÖRKORTSFRÅGOR