mc-jakten gratis videotraning till mc-kort
 

Manöverprovet / manöverbanor på mc-uppkörningen

Uppkörningens manöverprov består av en lågfartsbana, en högfartsbana, ett bromsprov och inleds med en säkerhetskontroll.

Manöverbanorna

Detta är den enda delen av din uppkörning där du kan förbereda dig på alla scenarion. Ute i trafiken kan vad som helst hända men när det gäller manöverbanorna på manöverplan finns inga dåliga trafikanter, skymda kurvor eller andra ursäkter så passa på att öva in dessa delarna så att du kan dem utan och innan.

Så printa ut bilderna på banorna, skaffa lite kritor och konor (eller vattenfyllda petflaskor), och ge dig ut och öva! Har du ingen motorcykel kan du fortfarande gå/cykla banorna för att känna på måtten och plugga in bästa körvägen.

Högfartsbanan som används vid högfartsprovet på mc-uppkörningen

Här kan du ladda ner mc-jaktens utskriftsvänliga pdf med måtten för högfartsbanan.

Lågfartsbanan som används vid lågfartsprovet på mc-uppkörningen

Här kan du ladda ner mc-jaktens utskriftsvänliga mått och strategi-pdf för lågfartsbanan!

Såhär bedöms manöverprovet

Uppkörningen är en helhetsbedömning och tänk på att om du gör ett bra första intryck på manöverplan, där du visar att du kan hantera hojen, kanske förarprövaren för dagen ser med snälla ögon på en liten miss ute i trafiken.

När det gäller manöverprovet så brukar man få köra igenom alla delarna utan närmare diskussion. Förarprövaren skapar sig en helhetsbild av hur du hanterar motorcykeln och du blir sedan godkänd, underkänd eller så vill han att du ska göra om någon del. Det vill säga du har oftast en extra chans att förbättra något om förarprövaren inte är helt nöjd. Så var inte orolig att alla delar måste vara helt perfekta vid första försöket. Exempel på misstag som kan ge dig en andra chans i ett moment kan vara:

  • Du sätter ner foten för många gånger under lågfartsbanan
  • Du river en kona i låg/högfartsbanan
  • Du bromsar med onödigt lång bromssträcka på bromsprovet

 

Prova på mc-jaktens videoutbildning gratis

Det bästa och mest prisvärda sättet att ta mc-kort är att lära sig så mycket som möjligt på egen hand. Mycket av den kunskapen du på körskolan får betala 800 kr/h för kan du lära dig själv med våra instruktionsvideos. Följ länken nedan och prova mc-jaktens Videoutbildning till mc-kort helt gratis.

KLICKA HÄR >>> PROVA PÅ MC-JAKTENS VIDEOUTBILDNING