Att skaffa rätt mc-försäkring till rätt pris kan kännas som en djungel, och därför har vi rett ut några av begreppen blandat med våra bästa tips i guiden nedan.
Innehållsförteckning
Jämför dina bästa alternativ för mc-försäkring
När du har bestämt dig vad för typ av försäkring du vill ha är nästa steg att höra av dig till så många bolag som möjligt och få offerter. Vi bryr oss alltid om att ge dig de bästa tipsen och ett av de bästa sätten att hitta rätt mc-försäkring till rätt pris är att använda en jämförelse-sajt. Precis som när du ska köpa en flygresa eller en ny platt-tv kan du använda dig av jämförelsefunktioner som för försäkringar är exempelvis Compriser. Compricer är i dagsläget (vad vi vet) de enda i sitt slag som gör detta för just mc och ger dig en riktigt bra och snabb överskådlig blick över dina bästa alternativ.
Allt du behöver är ett reg-nr (av din hoj, hojen du vill köpa eller en av samma modell). Dessutom… tecknar du en försäkring eller gör en sökning genom att använda dig av länkarna i denna guide sponsrar du samtidigt mc-jakten eftersom vi har lyckats fixa till ett samarbete med dem 🙂 Tack för det!
* För att garantera att du täcker in och jämför så många mc-försäkringar som möjligt gör sökningar med båda sajterna.
Att tänka på innan du tecknar
På försäkringsbolagens hemsida skriver du helt enkelt in vilka förutsättningar du har (t.ex. om du parkerar i garage, om du använder godkänt mc-ställ etc.) så får du automatiskt ett prisförslag på en försäkring som gäller för dig. Efter att du har hittat det bästa prisförslaget vill du dock fortfarande ta en titt i villkoren innan du skriver under för att se till att det till exempel är tillåtet för dig att köra på bana med hojen om du skulle vilja kunna göra det, eller om självrisken istället blir orimligt hög.
Hur gör du om du inte har ett reg-nr?
Om du inte redan äger motorcykeln du vill försäkra är ett bra tips att, om registreringsnumret inte redan framgår av annonsen på den motorcykel du funderar på att köpa, kontakta säljaren och be om att få ta del av registreringsnumret för att jämföra försäkringar med. Med registreringsnumret kan du även verifiera ägarhistoriken via Transportstyrelsen.
Försäkringsklasser mc
För att en motorcykel ska vara laglig att framföra i trafik krävs det att motorcykeln är åtminstone trafikförsäkrad och att du som förare har mc-kort. Detta för att säkerställa att ett eventuellt olycksfall kan täckas upp rent ekonomiskt och skydda samtliga inblandade parter. Sedan finns det en uppsjö olika alternativ av mc-försäkring utöver en trafikförsäkring, och dessa kommer i alla möjliga varianter (och prisklasser) beroende på vad du kör för motorcykel, hur gammal du är, dina preferenser etcetera.
Nästan alla försäkringsbolag erbjuder vad som kallas Helförsäkring, Halvförsäkring och Trafikförsäkring.
Trafikförsäkring mc
Trafikförsäkringen är den billigaste formen av försäkring då den endast omfattar det som du enligt lag är skyldig att inneha som motorcyklist på allmän väg. Däremot kan det i vissa fall finnas billigare och mer extensiva alternativ om din motorcykel uppfyller vissa krav, då du exempelvis kan teckna en helförsäkring för en lägre kostnad via ett försäkringsbolag jämfört med en enkel trafikförsäkring hos ett annat försäkringsbolag.
I praktiken innefattar en enkel trafikförsäkring:
- Personskador
- Skador på annans egendom
- Ersättning för skadade kläder och skyddsutrustning
Halvförsäkring mc
Halvförsäkringen kan betraktas som en kompletterad trafikförsäkring där de vanligaste typerna av missöden är ersättningsberättigade, typiskt såsom stöld, brand och glasskador. De flesta försäkringsbolagen erbjuder även ersättning vid maskinskada om motorcykeln uppfyller vissa krav som till exempel max X antal år gammal och/eller max Y antal mil på mätarställningen. Detta gäller dock i regel endast om felet berör någon av motorcykelns vitala delar (motor, ABS-system, växellåda, etc.) utan att någon yttre påverkan har orsakat problemet såsom kollision, dikeskörning, transport, skadegörelse, etcetera.
Rättsskydd brukar även inkluderas i en halvförsäkring där du bland annat kan få ersättning för advokats- och/eller rättegångskostnader relaterade till tvister vid till exempel köp eller försäljning av motorcykel.
Om du skulle råka ut för en olycka, eller bara drabbas av ett driftstopp, erbjuder även många försäkringsbolag ofta Assistans/Räddning inom halvförsäkringen. Där ersätts kostnader relaterade till transport av både dig och din motorcykel av försäkringbolaget, och i vissa fall kan de även stå för en hyrbil under en begränsad period om situationen uppfyller vissa krav som till exempel att du befinner dig långt från hemorten när din motorcykel blir skadad.
I punktform kan alltså halvförsäkringar i regel sammanfattas som att
ersättning fås* för:
- Personskador
- Skador på annans egendom
- Ersättning för skadade kläder och skyddsutrustning
- Stöld
- Brand
- Glasskada
- Maskinskada
- Rättsskydd
- Assistans/Räddning
*under särskilda villkor
De erbjudanden, och krav, som gäller för de respektive försäkringsbolagen uppdateras frekvent och kan skilja sig markant mellan olika försäkringsbolag, så rekommendationen från mc-jakten är att gå in på deras hemsidor, eller rentav slå dem en signal och fråga dem vad som gäller för just dig innan du bestämmer dig!
Helförsäkring
Den mest kompletta formen av standardförsäkring är helförsäkringen. Denna inkluderar i regel motsvarande halvförsäkring (på samma försäkringsbolag, motorcykel etc.) med en utökad vagnskadeförsäkring där skador som uppstått på motorcykeln är ersättningsberättigade även om de orsakats av yttre påverkan såsom kollision, dikeskörning, transport, skadegörelse, etc., till skillnad från halvförsäkringens maskinskada.
Sammantaget omfattar helförsäkringen i regel alltså*:
- Personskador
- Skador på annans egendom
- Ersättning för skadade kläder och skyddsutrustning
- Stöld
- Brand
- Glasskada
- Maskinskada
- Rättsskydd
- Assistans/Räddning
- Vagnskada
*under särskilda villkor
Classica-, Retro- och Veteranförsäkring
Denna typ av försäkring går under många namn, men syftet är detsamma – att erbjuda förmånlig försäkring för äldre motorcyklar. Hur många år som definierar en äldre motorcykel varierar typiskt mellan 20-30 år hos de olika försäkringsbolagen som erbjuder denna typ av försäkring, som idag oss veterligen endast är Bilsport & Mc (dotterbolag till Moderna försäkringar) eller Svedea. Dessa försäkringar kan även ha något annorlunda villkor än traditionella försäkringar, och kan vid tecknande av försäkringen till exempel kräva att du med nytagna foton kan styrka att fordonet är i sitt originalutförande.
Märkesförsäkring mc
Vissa försäkringsbolag erbjuder en ofta väldigt förmånlig särskild försäkring för de som kör ett visst fabrikat av motorcykel. Dock erbjuds denna försäkring i vissa fall endast för specifika modeller under ett visst fabrikat!
För en del motorcykelfabrikat erbjuds dock ingen märkesförsäkring i dagsläget, och för vissa (som till exempel KTM eller Husaberg), kan en märkesförsäkring bara tecknas hos en auktoriserad återförsäljare – därför är rekommendationen att om du inte hittar ett erbjudande för just ditt fabrikat/din modell, ta upp frågan hos en auktoriserad återförsäljare för just din motorcykel, eller gör en snabb sökning i Google efter något i stil med “märkesförsäkring KTM”.
Vid ägarbyte
Tänk på att du när du köper en motorcykel är skyldig att se till att motorcykeln är trafikförsäkrad från FÖRSTA DAGEN om den är påställd. Är den inte det kommer du att behöva betala en straffavgift på 100 kr om dagen, som dyker upp som en otrevlig överraskning i brevlådan först när en månad redan har gått – pengar som hade varit mycket roligare att spendera på någonting annat!