mc-jakten gratis videotraning till mc-kort
 

Kurvteknik

Kurvteknik är något som det läggs stor fokus på inför mc-körkortet men sanningen är att det för de flesta tar år innan man har en riktigt bra kurvteknik. För att du på bästa sätt ska få in tekniken har vi tagit fram ett gäng instruktionsvideos där vi går igenom kurvteknik och mycket mer. Klicka här för att läsa mer.

Kurvteknik

Om du vill utveckla din kurvteknik så rekommenderar vi att köra på smala kurviga landsvägar efter en erfaren förare samt blanda detta med att köra framför och sen få feedback. Detta kan vara din handledare eller mc-lärare. Men innan det är det viktigt att lära sig grunderna och koncepten och det är det vi går igenom i den lektionen.

VIDEO – Kurvteknik

När det gäller att bli godkänd på din uppkörning är det viktigaste att köra säkert. Det som avgör hur du ska ta en kurva är oftast sikten. Tänk på att alla kurvor är olika och ingen guide kan ges för hur man ska köra alla kurvor men några små riktlinjer kan vara bra att ha. Följande är de viktigaste kurvorna du bör kunna hantera:

Kurva med fri sikt och mötande trafik
Rätt kurvteknik i vänsterkurva med fri sikt och mötande trafik

Rätt kurvteknik i vänsterkurva med fri sikt och mötande trafik

Håll dig i mitten på din sida av vägen, dvs i mitten av körfilen.

Kurva med fri sikt och utan mötande trafik och utan mittlinjer
Rätt kurvteknik i vänsterkurva med fri sikt utan mötande trafik på väg utan mittlinjer

Rätt kurvteknik i vänsterkurva med fri sikt utan mötande trafik på väg utan mittlinjer

Ta rakaste spåret genom kurvan, finns ingen mittlinje betyder detta att du får använda hela vägen.

Vänsterkurva med skymd sikt och mötande trafik
Rätt kurvteknik i vänsterkurva skymd sikt och mötande trafik

Rätt kurvteknik i vänsterkurva skymd sikt och mötande trafik

Sakta ner tidigt innan kurvan, gå ut i högerkanten av vägen för att se längre i kurvan. När du ser ut ur kurvan kliver du in mot mitten och väljer ett bekvämt spår.

Högerkurva med skymd sikt och mötande trafik
Rätt kurvteknik i högerkurva med skymd sikt och mötande trafik

Rätt kurvteknik i högerkurva med skymd sikt och mötande trafik

Sakna ner tidigt innan kurvan, gå tidigt mot mitten av vägen för att se om det kan hjälpa dig med sikten. Om inte? Gå tillbaka till mitten av ditt körfält! Om du kan se ut ur kurvan och du inte har något möte ligger du nu perfekt för en skön kurva. Känns det som om det inte finns en chans att se genom kurvan och vägen är smal är det säkrast att redan från början ta position i mitten eller lite till höger i ditt körfält. Högerkurva på krokig landsväg med skymd sikt är en av de mest olycksdrabbade situationerna i trafiken för MC-förare. Självklart kollar därför trafikinspektören extra noga på dessa svängar. För din säkerhet och chans att klara uppkörningen, håll till höger. Ligg aldrig så nära mitten att du riskerar att frontalkrocka med en bil i motsatt körfält som kanske genar lite. Det viktigaste att tänka på i en kurva:

  • Anpassa farten
  • Placering
  • Blick
  • Gas ut ur kurvan

Kurser och andra hjälpmedel

Som nämn ovan är de få saker som slår erfarenhet när det kommer till att få in en skön och trafiksäker kurvteknik. Något många av våra elever har haft hjälp av är SMC:s (Sveriges Motorcyklister) kurser. Som mc-elev kan du delta i deras knix kurser (kurs på bana) och deras grundkurs förutsatt att du har din handledare med dig! Vill du läsa mer om detta klicka här.

Prova mc-jaktens videoutbildning gratis

Med våra instruktionsvideos i datorn, surfplattan och mobilen blir din handledare din kompletta mc-lärare. Du behöver inte längre betala 800 kr/h för tipsen utan kan du lära dig ALLT du behöver kunna tillsammans med din handledare. Följ länken nedan och prova mc-jaktens Videoutbildning till mc-kort helt gratis.

KLICKA HÄR >>> PROVA PÅ MC-JAKTENS VIDEOUTBILDNING