mc-jakten gratis videotraning till mc-kort
 

MC-utbildningen – Steg för steg

Denna genomgång av mc-utbildningen fokuserar på den praktiska delen och allt som hör där till. Vill du läsa mer om teorin kika in sidorna Teoriprovet för mc och Körkortsteori för mc.

Praktikdelen handlar om två saker, att lära dig alla moment i mc-utbildningen samt att klara uppkörningen. Innan du kastar dig in i allt material, ta en stund och reflektera kring hur du agerar som en trygg, säker och erfaren motorcyklist – för det är vad hela utbildning handlar om.

De 16 stegen i mc-utbildningen

Allt material här på hemsidan och i vår Videokurs är framtaget för att hjälpa dig att bli en självständig förare, att hitta och förstå de bakomliggande tankarna bakom alla ofta luddiga regler som finns i den traditionella mc-utbildningen. Upplägget vi använder här på hemsidan (och i premiumkursen) är desamma som det flesta trafikskolor använder (moment 1-16) men för att göra upplägget mer pedagogiskt har vi delat upp de 16 momenten i de 6 olika huvuddelar du ser nedan. Följ länkarna för grundliga genomgångar av de olika momenten.

Inledande manövrering (moment 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 14)

Stadstrafik (moment 8 och 10)

Landsväg (moment 9,11,13)

Kurvteknik (moment 9)

Motorväg (moment 12)

Utbildningskontroll (moment 15-16)

*För dig med bilkörkort sedan innan har vi gjort en kort guide som går igenom några viktiga bitar som vana bilister brukar glömma när de sätter sig på hojen. Läs mer om viktiga skillnader mellan att köra bil och köra mc.

Vanliga misstag

Det är värt att nämna att det för de allra flesta nybörjare finns ett par gemensamma beteenden och misstag som görs, oavsett om man kör motorcykel eller bil. Som motorcyklist har du däremot större behov av och ansvar för att tänka steget före alla andra, eftersom du är den som är mest utsatt. För att nämna några, kan du i alla lägen försöka ta med dig att:

  • Hålla blicken långt fram dit du ska, och ha en rörlig blick (det vill säga titta noggrant och ofta i princip över hela din omgivning)
  • Planera din körning. På så sätt blir du inte överraskad (lika lätt), kan köra miljövänligt, säkert, tydligt och ja, du slipper köra vilse 😉
  • Respektera att din reaktionsförmåga och bromssträcka är betydligt sämre än du tror. Vad du än tror. Din reaktionsförmåga kommer öka med erfarenheten, men oförutsedda händelser kan ingen vara helt garderad mot
  • Det är lätt som elev att fästa för stor vikt vid det man lär sig, som om det vore en en fullständig sanning som en algebraisk ekvation. Även om det som lärs ut är sant och framtaget för att försöka vara så heltäckande och icke-missvisande som möjligt, så finns det alltid situationer i verkligheten som inte går att definiera på förhand. Därför är det alltid budskapet och tankesättet bakom kunskapen som är det viktiga. Så sträva efter att förstå varför du lär dig det du läser om, det vill säga varför det ens är värt att prata om det som står, så att du kan känna in betydelsen av informationen. Vi försöker hjälpa till med detta så gott vi kan genom att blanda in flera sinnen med hjälp av bild, text och ljud, slides, videos och effekter, och förklara budskapet på ett förståeligt och igenkännligt sätt. Har du en gång väl förstått varför du vill göra något på ett visst sätt, finns det ingenting du behöver komma ihåg eller lägga på minnet.
  • Sist men inte minst, våga lita på ditt omdöme. Och låt dig inte påverkas av grupptryck eller dina medtrafikanter att agera på ett sätt som inte känns OK för dig!

Prova mc-jaktens videoutbildning gratis

Med våra instruktionsvideos i datorn, surfplattan och mobilen blir din handledare din kompletta mc-lärare. Du behöver inte längre betala 800 kr/h för tipsen utan kan du lära dig ALLT du behöver kunna tillsammans med din handledare. Följ länken nedan och prova mc-jaktens Videoutbildning till mc-kort helt gratis.

KLICKA HÄR >>> PROVA PÅ MC-JAKTENS VIDEOUTBILDNING