mc-jakten gratis videotraning till mc-kort
 

Övningskörning för mc

För att ta mc-kort kan man övningsköra privat eller genom en trafikskola eller kombinera båda. Om man har en egen motorcykel, eller någon i familjen har en, så blir det såklart billigare att övningsköra på egen hand. Nedan hittar du all info du behöver gällande din övningskörning mot mc-kort.

Obs! Vägverket ställer givetvis samma krav på vad du ska kunna vid körprovet, oavsett om du kör upp som privatist, via trafikskola eller en kombination av dessa.

 

Till övningskörningen behöver du en väst och en mc

Till privat övningskörning behöver du en väst, en mc, körkortstillstånd och en handledare

Förberedelser och krav

Innan du kan börja övningsköra privat för mc behöver du körkortstillstånd för mc-behörighet och en handledare. Hur du skaffar en eller ansöker som lämplighet för den du hittat kan du läsa mer om på sidan handledare mc.

Utöver en godkänd handledare behöver du även följande för att få övningsköra med motorcykel:

  • Uppfylla åldern för övningskörning med den behörighet du vill köra, se körkortstillstånd mc för behörigheter.
  • Ha ett giltigt körkortstillstånd för rätt mc-behörighet.
  • Handledaren ska ha med sig sitt handledarbevis när ni övningskör.
  • Din handledare ska sitta som passagerare på mc:n du kör eller köra på egen mc i närheten av dig (dvs bakom eller framför)
  • Du ska ha med registreringsbeviset till den motorcykel du övningskör med.
  • En trafiklärare med dig om du kör via en trafikskola.
  • En grönvit skylt med texten ÖVNINGSKÖR väl synlig bakifrån.

Detta är allt du behöver sedan är det bara att ge sig ut och öva 🙂

Våra hjälpmedel

Här på hemsidan hittar ni instruktioner till mc-utbildningens olika delar och dessutom instruktioner till de obligatoriska delarna som till exempel uppkörningens manöverprov. Vill ni sedan gå mer på djupet och se hur olika övningar appliceras och få mer specifika instruktioner så hittar ni det i vår Videokurs. Följ denna länken för att prova på materialet gratis!

Privat övningskörning vs. Trafikskola

Vi på mc-jakten styr inga elever mot körskola eller mot privat övningskörning. Det handlar helt om elevens egna preferenser men för de flesta är det såklart mycket billigare och smidigare att övningsköra privat. Största skillnaden när man övningskör privat jämfört med på trafikskola är att man kanske inte vet själv hur man ska hantera alla situationer och även ens handledare kan vara osäker. Det är därför vi har tagit fram vår Videokurs. Vårt material är till för att du som me-elev (och/eller handledare) ska få tillgång till alla instruktioner om HUR man ska köra så att ni sedan kan välja själva hur ni vill lägga upp er utbildning.

Tips om du går till en trafikskola: Förbered dig så mycket som möjligt och ta reda på vad du behöver kunna för mc-kortet innan du skriver in dig på en körskola. Har du bilkörkort sedan innan kanske du har koll på många av delarna vilket gör det dumt för dig att följa hela körskolans utbildningsplan. Säg med en gång när du kommer till körskolan vilka delar du vill träna på.

Tips och saker att tänka på vid övningskörning

Förberedelser innan du övningskör

Fundera på vad du kan öva på innan du sätter dig och kör för att sedan få så effektiv inlärning då du sitter på mc:n. Att till exempel börja med att åka med som passagerare bakom erfaren förare (kanske din handledare) är en väldigt nyttig träning som kan ge många insikter som sedan gör resten av utbildningen lättare. Även att cykla manöverbanorna med trampcykel för att få in rätt körväg ska inte underskattas.

Manöverbanorna

Vart nära dig finns en yta där du kan måla upp manöverbanorna och mängdträna på egen hand? På vissa orter finns lämpliga platser där banorna redan är utmålade och på andra får man måla själv. Skaffa konor (eller fyllda petflaskor), kritor och använd sedan våra PDF:er som visar måtten på banorna (du hittar dessa via sidan manöverprov för mc-uppkörningen).

MC:n du övningskör på

Vi får ofta frågan vad som är en lämplig mc att börja övningsköra med. Vad är en bra nybörjarhoj? Sanningen är att även om ingen hoj löser kortet åt dig så finns det såklart lättare hojar att börja med. Street-hojar där din sittställning är upprätt, svängradien är liten och du har abs bromsar brukar vara det bästa.

Har du möjlighet kan det även kännas bra att montera skydd på motorcykeln (till exempel på styret) som minskar skador på hojen om du skulle välta.

Börja med momenten i Inledande manövrering och nöt grundkunskaperna. 

Lär du dig grundläggande manövrering och bromsning innan du ger dig ut i trafiken så underlättar det otroligt och gör även din körning säkrare. Bra tips är att även göra övningar så som till exempel “testa motorstopp” där eleven framkallar ett motorstopp medvetet för att lära sig hantera det med ett större lugn när det sedan händer i trafiken.

Prova på mc-jaktens videoutbildning helt gratis

Skillnaden mellan ett snabbt och billigt mc-kort och ett långsamt och dyrt är allt som oftast hur stor chans mc-eleven har till att förbereda sig inför sina körningar. Vår videoutbildning hjälper dig med förberedelserna. Är nyfiken kan du prova på den helt gratis.

KLICKA HÄR >>> PROVA PÅ MC-JAKTENS VIDEOUTBILDNING