mc-jakten gratis videotraning till mc-kort
 

Teoriprov för mc-kort

För att få mc-kort så måste du klara ett teoriprov, precis som för bil. Kunskapsprovet är till för att se om du har tillräckligt med teoretisk kunskap för att klara dig i trafiken. Nedan hittar du all information du behöver. Lycka till! 🙂

Förberedelser

Innan du ger dig på teoriprovet är det såklart viktigt att du kan all mc-teori du kan komma att testas på. Det finns 3 grymma sätt att lära sig körkortsteori på. Läsa, se på instruktionsfilmer eller träna med körkortsfrågor.

Vi har tillsammans med trafikskoleutbildad personal tagit fram text, videos och körkortsfrågor för att du ska klara teoriprovet så smidigt som möjligt. Du kan nu prova på utbildningsmaterialet och körkortsfrågorna helt gratis 🙂

KLICKA HÄR >>> GRATIS KÖRKORTSFRÅGOR FÖR MC

Giltighetstid

Ett godkänt teoriprov är giltigt i 1 år. Under denna tid kan du alltså köra upp så många gånger du vill. Om giltighetstiden har gått ut måste du skriva ett nytt teoriprov innan du kan köra upp igen. Teoriprovet måste vara avklarat innan en uppkörning kan bokas.

Teoriprovets utformning

Teoriprovet för mc består av 70 frågar varav 5 frågor är testfrågor som inte räknas med i ditt resultat. För godkänt krävs 52. Provet utförs på dator och varje fråga har två eller flera svarsalternativ.

Direkt efter provet är avslutat får du reda på resultatet samt möjlighet att se vilken kategori frågorna du svarat fel på tillhör. Nedan på bilden ser du ett godkänt teoriprov:

Bild på godkänt teoriprov för mc

Godkänt teoriprov för mc!

Teoriprovets Kategorier

Kunskapsprovet har 5 olika kategorier. Nämligen…

Fordonskännedom:

Här får du fordonsspecifika frågor så som. “Hur mycket får du lasta?” eller “Hur ofta ska din mc besiktigas?”

Miljö:

Här får du frågor om hur fordon och bränslen påverkar miljön… Frågor som till exempel “Vilken gas är farligast, kolmonoxid eller koloxid?” eller “Vilket transportsätt är oftast mest miljövänligt, bil, mc eller tåg?”

Trafiksäkerhet:

Här får du frågor gällande trafiksäkerhet. Glöm inte att trafiksäkerhet i Sverige bygger på att alla i trafiken har ett defensivt körsätt, dvs det är allas delade ansvar att det inte sker några olyckor…

Trafikregler:

Här möter du blandade frågor som rör trafikregler. Exempel kan vara: “Vad betyder den här skylten?”, “Vem har väjningsplikt i denna situationen?”

Personliga förutsättningar:

Personliga förutsättningar handlar om hur du som person och valen du tar kan påverka trafiksäkerheten. Frågorna hanterar till exempel saker som trötthetens påverkan på din reaktionsförmåga.

TIPS:

Ett tips på provet är att göra alla frågor du är säker på först och hoppa över resten i början. (Det finns en funktion så att man kan flagga dom som man är osäker på). Sedan går du tillbaka till dessa innan provet är slut och ger dom lite mer tid. Ta GOD tid på dig, stressa inte! Kolla igenom alla frågor en extra gång innan du lämnar in teoriprovet. Och glöm inte: När du gör teoriprovet så blir du fotograferad innan provet börjar, detta kortet används sedan på ditt mc-kort så gör dig fin till provet 🙂

Teoriprovets syfte och hur det hjälper dig att klara det

Många körkortsfrågor är skapade inte bara för att testa din kunskap utan även för att testa din inställning till trafiken och vilken ansvarskänsla du känner. Trafiken i Sverige bygger på att alla har ett defensivt körsätt – det vill säga att man visar hänsyn till andra och tar ansvar för att ingen ska skadas. Tack vara vetskapen om detta kan vi ibland räkna ut vilket svar som är “mest” rätt även om det ofta finns flera passande svar som ifrågan nedan.

Exempel på teorifråga:

Många olyckor sker i mörker vid övergångsställen. Vad är största orsaken?   

A) Bländad av gatubelysning

B) Bländad av mötande

C) För hög fart så att föraren inte hinner stanna

D) Fotgängare syns dåligt och har ofta inga reflexer

Rätt svar på denna fråga är C även om D också skulle kunna sägas vara rätt svar. Tänk att du gör provet som blivande mc-förare och att ansvarsbiten därför ligger på dig. Det är ditt ansvar att du hinner se en fotgängare, eller att en bil ser dig för den delen. Hade frågan ovan funnits i ett prov för fotgängare som vill gå i mörker hade svaret varit D. Det gäller att ta ansvar för sig själv och aldrig skylla på någon annan.

Skillanden mellan teoriprovet för mc och det för bil

Körkortsfrågorna när det gäller teoriprovet för motorcykel är väldigt lika de du får svara på inför bilkörkortet. Frågor angående trafikregler är samma medan skillnaden kommer in när det gäller vanliga faror och fordonspecifika frågor som exemplet nedan:

Hur slits däcket på motorcykeln vid för lågt lufttryck?

A) Däcket slits mest på mitten.

B) Lufttrycket har ingen inverkan på hur däckets slits.

C) Däcket slits mest på ytterkanterna.

Rätt svar i detta fall är C eftersom när hjulet tappar luft blir det plattare och yttersidorna som annars bara kommer i kontakt med asfalten i svängar slits nu även på raksträckor.

Boka teoriprov för mc-kort

Kunskapsprov A – 325 kr

För att boka kunskapsprovet behöver du en personlig kod eller e-legitimation. Hur du skaffar en personlig kod eller bokar med hjälp av e-legitimation hittar du här.

Prova på mc-jaktens videoutbildning gratis

Med våra instruktionsvideos i datorn, surfplattan och mobilen blir din handledare din kompletta mc-lärare. Du behöver inte längre betala 800 kr/h för tipsen utan kan du lära dig ALLT du behöver kunna tillsammans med din handledare. Följ länken nedan och prova mc-jaktens Videoutbildning till mc-kort helt gratis.

KLICKA HÄR >>> PROVA PÅ MC-JAKTENS VIDEOUTBILDNING