mc-jakten gratis videotraning till mc-kort
 

MC-parkering – Din guide till mc-parkering

Bland det bästa med att köra motorcykel är friheten när det kommer till parkering. Men vilket frihet har vi egentligen? Problemet är att det inte finns några tydliga riktlinjer vad som gäller. Regler för mc-parkering är luddiga och varierar i hela landet. Tumregeln är att samma regler gäller för bil och mc. Alltså knappast någon frihet (förutom dedikerade mc-parkeringar).

vägskylt som visar mc-parkering

Såhär ser skylten ut som visar en dedikerad mc-parkering

Däremot är det lättare att parkera/gömma en motorcykel så att den inte stör omgivningen, vilket i sin tur gör att man ofta kommer undan där man annars blivit lappad med bil. Det gör att vi motorcyklister kan skapa vår egen parkeringsfrihet om vi spelar våra kort rätt.

När det gäller p-böter så utgår vi på mc-jakten från att du precis som vi hellre slipper en p-böter från första början än att strida en du redan fått (även om man har rätt :). Att starta en process mot ett parkeringsbolag är något som sällan är värt stressen eller timlönen. Det är bättre att vara proaktiv än reaktiv.

Proaktiv i detta fall innebär att du parkerar så att du inte kan få p-böter, det gör du genom att parkera:

  1. Där bilar också skulle få stå (och du betalar avgift om skyltar anger det)
  2. På privat/egen mark
  3. På en dedikerad parkering för mc och moped (dvs en ruta med motorcykelskylt)
  4. Där en parkeringsvakt aldrig skulle gå

När det gäller vanliga “bilparkeringar” finns några tydliga regler:

  • ALLA motorcyklar som står i en bilruta på en avgiftsparkering ska betala
  • Motorcyklister ska ALLTID ska lämna p-biljetten på motorcykeln (även om det finns risk att biljetten försvinner)

Tips! Ha med dig tejp eller annan lösning för att fästa p-biljetten (och fota den för säkerhets skull), om du inte kan betala med telefonen.

Ett vanligt problem som uppstår vid mc-parkering (men inte vid bil) är att avgift betalas men att p-biljetten blåser bort eller stjäls. Därför parkerar jag personligen hellre på en plats utanför angiven parkering än där jag måste använda mig av en traditionell parkeringsbiljett. Strulet, risken och osäkerheten med att fästa en p-biljett på motorcykeln är oftast inte värt det.

Att tänka på om du ska parkera din mc utanför angiven parkering:

Zooma ut och titta på problemet med distans. Sanning nr 1: Du kan inte få en böter där en p-vakt inte går (eller får lappa dig).

Vart går inte en parkeringsvakt?
En parkeringsvakt går generellt bara där det finns parkeringar, det innebär att om du ställer dig bakom ett hus, inne på en innegård eller annat ställe där dom inte patrullerar/ser dig är du oftast säker.

Vart får en p-vakt inte lappa dig?
Hen får inte lappa dig utanför sitt område. Ett p-bolag är oftast anställt av kommunen, ett företag eller en fastighetsägare för att täcka ett visst område. Detta innebär att mark som tillhör en fastighet utan parkeringar ofta inte har något p-bolag som kollar deras mark. På dessa ställen kan du därför ofta parkera gratis och säkert på cykelparkeringar eller annan mark som tillhör fastigheten.

OBS! Det finns risk att någon klagar till markägaren/fastighetsägaren och att hen sedan ringer på en parkeringsvakt specifikt för att lappa dig (men detta händer väldigt sällan om du inte står väldigt olämpligt). Så sikta på att ställa dig så att du inte stör någon, vilket lätt sprider dålig karma 🙂

Kolla upp vad som gäller och vad det finns för hjälpmedel i din stad (regler, appar etc.):

Du hittar alltid reglerna där du befinner dig i det områdets lokala trafikföreskrifter. Till exempel om du bor i Göteborg, gå in på Göteborgs stads hemsida och klicka sedan dig vidare till parkering. Här hittar du info och verktyg som appen “Parkering Göteborg” (har gjort mitt liv till ett nöje!).

I appen kan du välja att bara visa dedikerade mc-parkeringar och vart du befinner dig just nu. Du blir alltså guidad till närmsta gratis mc-parkering! (Denna appen är gratis tack vare att den är framtagen av Göteborgs Stad, kolla app-store eller google play för möjliga appar som täcker din stad).

Om det värsta inträffar…

Se till att ha fotat din p-biljett, situationen etc., och strid som aldrig förr! Värt att tänka på och som en extra sporre är att när du driver ett parkeringsfall kan det påverka hur framtida parkeringsfall slutar. På så vis strider du för alla oss motorcyklister, som en sann mc-jägare 🙂

 

PS mc-jägar tips:Var försiktig om du parkerar din motorcykel på mjuk mark eller på ny asfalt en varm sommardag. Det låter osannolikt men det händer ganska ofta att sidostödet sjunker ner i marken och att motorcykeln välter.